Dulceata de caise cu fulgi de migdale

Reteta de la Dana Burlacu  

Anul trecut am sarit peste dulceata de caise si i-am cam dus dorul. Asa ca, anul asta cum mi-au calcat pragul niste caise, cum am sarit pe ele si le-am facut dulceata.
Dulceata de caise este o dulceata fina, cu gust plin de miresme de vara ce ne alinta pe vreme de iarna. Reteta este adaptata la cantitatea mea de caise, daca vreti o cantitate mai mare dublati ingredientele . Din aceasta cantitate mi-au iesit 3 borcanase si un castronel pentru degustare.
Ingrediente:
- 1,5 kg de caise fara samburi
- 800g zahar
- 75g fulgi de migdale
- zeama de la jumatate de lamaie
Mod de preparare:
Fructele se spala bine si se lasa la scurs. Cand sunt bine zvantate se scot samburii si se taie in doua cele mici si in patru cele mari. Se toarna zaharul peste ele si se pun peste noapte la frigider, asta ca sa lase zeama.
Dimineata se pune dulceata la fiert la foc potrivit. La dulceata folosim o oala cu fundul dublu bine spalata si o lingura de lemn, de regula folosita doar pentru dulceturi. Avem grija sa luam spuma si sa mestecam. Fierbere dureaza cam 1 ora sau pana se leaga dulceata. Cand este aproape gata adaugam fulgii de migdale si zeama de lamaie. Eu de regula fierb mai mult, nu-mi plac dulceturile prea lichide. Cand dulceata este gata o luam de pe foc si lasam sa se raceasca in oala. Oala o acoperim cu un prosop curat din in sau bumbac.
Borcanele se spala bine si se usuca . Se pot pune cateva minute in cuptorul incalzit sau se sterg cu simt de raspundere cu un prosop perfect curat si care nu lasa scame.
Cand dulceata este rece se pune in borcane cu o lingura si se inchid bine. Ele se pastreaza in beci sau camara.(asta pentru cine are)
Dulceata de caise se poate folosi cu succes la prajituri, tarte sau alaturi de paine prajita sau biscuiti.
Spor la treaba!

Mai multe retete delicioase de la Dana gasiti pe blogul Prajiturici si alte dulciuri  



Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu